Leverans med drönare - hett i framtidens logistik?

Jättedrönare - del av framtidens logistik?

Drönartillverkaren Volocopter har utvecklat VoloDrone, en enorm drönare för mer hållbara och miljövänliga leveranser i städer. VoloDrone passar bra som ett led i en transportkedja och maskinen är utrustad för att bära en last på upp till 200 kg. Jättedrönaren är 100% eldriven och har en räckvidd på upp till 40 kilometer. Lastanordningen är flexibel så att drönaren ska kunna passa olika sorters leveranser.

För några veckor sedan genomförde Volocopter, i samarbete med DB Schenker, en första framgångsrik testflygning av jättedrönaren i offentligt luftrum. Volocopter själva säger att VoloDrone är ”ready to be deployed where classic transport reaches its limits”. 

Andreas Thimour, CEO på Zimply Solved, följer detta. 
- Det är otroligt spännande att hänga med i drönardiskussionerna. Vi har hört talas om drönare i logistiken under många år och nu börjar det bränna till för take off även i Sverige. Att en sådan här drönare också kan vara behjälplig vid räddningsaktion i samband med katastrofer och olyckor gör den ännu mer intressant, så klart. Det blir intressant att se vad detta mynnar ut i. Jag är helt övertygad om att denna typ av drönare kommer att bli en stor hjälpreda i framtiden!
 

Drönartjänster med samhällsnytta

Även de något mindre drönarna är på gång att ta logistiken till högre höjder! Enligt Linköpings universitet ska Sveriges första testflygning av autonom drönare genomföras hösten 2022. Drönaren ska klara 10 kg och transportera sin last minst 50 km. 

Linköpings universitet ligger i framkant i forskningen inom miljö- och säkerhetsaspekter och driver projektet med autonom drönarflygning tillsammans med bland andra Luftfartsverket och Independent Business Group. 

Andreas Thimour tror att drönartrafiken inte är långt borta, bara man får säkerheten ordentligt på plats så att man kan eliminera risken för bland annat spionage. 
- Annars är det toppen. Logistiken blir renare och tystare. Framtidens logistik är innovativ och spännande och vi som verkar inom logistikbranschen sitter och följer denna utveckling på främsta raden!

VoloDrone drönare

Bilder på VoloDrone: Volocopters hemsida