Så lyckas du med din logistik – fem enkla tips för att uppnå ett bra lagerflöde

Allt fler företag har idag förstått betydelsen av en effektiv logistik. Det är också just därför många företag lägger allt mer resurser på sin logistik och på sitt lager. Dock kan det vara mycket kostsamt för en verksamhet att ha ett stort lager. Om lagret också är oöversiktligt och dåligt strukturerat kostar det ännu mer. Men med god planering och struktur kan man sänka kostnaderna avsevärt, och på så sätt även undvika att det kapital som är bundet i stora lager blir en börda.

Vi har listat ett antal tips som vi hoppas kan hjälpa dig att få ett bra lagerflöde – och även minska kostnaderna för ditt lager. Redo? Då kör vi!

✔️ Utrymme

Ja, första tipset kanske inte direkt kommer som någon överraskning, men det kan heller inte sägas tillräckligt ofta – ett lager behöver utrymme. Om du planerar ett nytt lager, eller funderar på att omstrukturera det du har, tänk då på att det ska finnas tillräckligt mycket utrymme så att det är lätt att lasta och lossa, att det finns plats för truckar och att lokalen är organiserad på ett sätt som ger rotation i lagret.

✔️ Bra IT-system

För att undvika småmissar och för att skaffa sig kontroll över lagret är ett bra IT-system A och O. IT-systemet ska hantera och hålla reda på allt i lagret – så att du då alltid vet var allting är och kan planera utifrån det. Det här kommer också att hjälpa dig att få en övergripande bild över verksamheten. En extra bonus är att du också kommer att se vilka artiklar på ditt lager som används mest frekvent, och du kan då flytta just dessa artiklar till ett mer tillgängligt utrymme. Detsamma gäller givetvis även de artiklar som inte används så ofta. Varför ska de stå på de mest tillgängliga platserna på lagret och vara i vägen?

Ett bra IT-system ger dig bättre koll och ett bättre lagerflöde – win win!

✔️ Utbildning av medarbetare

En noggrann utbildning för de som jobbar på lagret är alltid lika viktigt. Det krävs att alla vet vad de ska göra – och varför de ska göra det. En bra och genomgående utbildning skapar också en större förståelse bland medarbetarna, som ofta resulterar i att medarbetarna strävar mot samma mål. Det här kommer givetvis att gynna hela din verksamhet och skapa nöjda medarbetare.

✔️ God kommunikation

God kommunikation är ju alltid ett bra tips – vem och vad det än gäller. I det här fallet menar vi dock främst god kommunikation och nära samarbete med transportörerna. Om man skapar en bra relation till sina transportörer kommer de vara lyhörda och flexibla för volymvariationer.

✔️ Vid behov - ta hjälp

Många företag har börjat som små och gradvis blivit större och större. Lagret har då vuxit med dem, men den rätta strukturen har inte riktigt hängt med. Ibland kan det därför vara lönsamt att få in extern expertis som kan hjälpa till och se över lagret. Tillsammans kan ni då upptäcka era behov, utmaningar och förbättringsområdet – och på så sätt hitta de absolut bästa lösningarna. Oftast leder det här ju också till stora besparingar!

Om du känner att du vill ta in extern hjälp till ditt företag så hjälper vi dig på Zimply Solved gärna. Kontakta oss för mer information så kan vi tillsammans hitta den bästa lösningen för just dig!