Tredjepartslogistik - 3PL

Om du själv inte är insatt i logistikvärlden finns det troligtvis en hel del begrepp som ibland känns lite otydliga. Ett begrepp som ofta förekommer i logistiksammanhang är 3PL, eller tredjepartslogistik, som det egentligen står för. Vi tänkte därför bena ut vad 3PL är, varför 3PL-branschen har ökat de senaste 35 åren och vad det finns för fördelar med just denna typ av logistik.

Vad är tredjepartslogistik? 

3PL är när en extern part tar över hela eller delar av din logistik och lagerhållning. Det kan handla om att en 3PL-partner hanterar allt från lager och leveranslistor till att samla in, packa och skicka ut produktbeställningar.

Begreppet kommer ursprungligen från engelskans ”third party logistics” och är ett koncept som är väldigt vanligt idag. 3PL-aktörer används allt mer frekvent av e-handlare och det är just av den anledningen som 3PL-branschen har växt kraftigt under de senaste 35 åren. 

E-handelns frammarsch förändrade logistiken

E-handeln har ökat något enormt sedan dess uppkomst och det här har sätt nya krav på logistiken. Antalet leveranser har ökat och pressen har blivit allt större när det gäller snabba leveranser – vart som helst i världen. Det här ställer krav på att hela leveranskedjan ska bli allt mer dynamisk.

Kunder idag förväntar sig snabba leveranser, men är ändå inte redo att betala höga leveranskostnader. Webbutiker blir mer konkurrenskraftiga genom att utlokalisera sin logistik och lagerhållning, liksom använda multilager för att lägga mindre tid på transporter.

Det möjliggör också för e-handlare att lägga sin tid och sina resurser på att få sitt bolag att växa, snarare än att sitta fast i ett logistikträsk där man inte riktigt har verktygen för att navigera i.

Anledningar till att utlokalisera din lagerhållning och logistik till en 3PL-partner

Att själv sköta logistiken från början till slut är ett stort projekt att ta sig an – och det kommer oundvikligen ta tid bort från andra arbetsuppgifter som du skulle kunnat ägna dig åt. När leveransvolymerna når en viss nivå blir den ofta för tungt att på ett effektivt sätt sköta logistiken på egen hand.

Det är också i just denna fas som många vänder sig till en 3PL-aktör för hjälp.

Fem fördelar med 3PL:

 1. DU BETALAR BARA FÖR DET DU ANVÄNDER
  Det är kanske den mest effektiva logistiklösningen du kan hitta om du inte vill betala för mer än du faktiskt utnyttjar - oavsett om det handlar om lagerutrymme eller logistikplanering. Du slipper ju, såklart, också de kostnader som ett eget lager kostar.  Istället blir kostnaderna enbart rörliga – det vill säga, du betalar bara för det utrymme du tar upp och omfattningen av servicen från tjänsteleverantören.
   
 2. KONKURRENSKRAFTIGA LEVERANSAVTAL 
  Ibland kan det vara svårt för nystartade bolag med små levernaser att förhandla fram konkurrenskraftiga leveransavtal och priser. En 3PL-partner ska hjälpa dig med detta och det blir på så sätt kostnadseffektivt. 
   
 3. SKALBAR LÖSNING 
  När din verksamhet växer och du behöver mer utrymme och fler tjänster kan en 3PL-aktör erbjuda dig en anpassad lösning. Det ger dig alltså stora möjligheter att växa - utan att du ska behöva oroa dig för hur det ställer till det med din logistik. 
   
 4. FRIGÖR TID 
  Det kanske vanligaste argumentet till att ett samarbete med en 3PL-aktör kan vara gynnsamt för dig är just tiden. När någon annan tar hand om din logistik frigörs tid som du då istället kan lägga på din kärnverksamhet - och du kan istället fokusera helhjärtat på att få din verksamhet att växa. 
   
 5. SLIPPER PROBLEM KRING HÖGSÄSONGER
  Känner du igen dig i att det alltid bli extremt stressigt att hinna med alla leveranser kring jul och vid Black Friday? Är det ibland så illa att du inte ens har fått iväg alla dina produkter i tid? I ett samarbete med ett 3PL-företag axlar de ansvaret för att vara beredd på säsongsvariationer.